Funeriu 1 – bacalaureat (liceeni) 0

by Daniel Chiriţă

Tragedia mare în rândul liceenilor de bani gata: circa 60% dintre ei nu au promovat bacalaureatul anul acesta. O tragedia utilă care demonstrează încă o dată – şi în cifre – (dacă mai era nevoie) calitatea sistemului de învăţământ preuniversitar românesc adus în 20 de ani la "sapă de cauciuc" de către guvernările haotice care s-au succedat.

Suntem ţara în care este de neconceput să nu ai o diplomă universitară. Ţara în care fiecare vrea şi poate să fie diplomat din cauză că diplomele se vând şi se cumpără în mod legal. Ţara care nu produce nimic din cauză că nimeni nu munceşte, toată lumea fiind supracalificată pentru "munca de jos". Nu mi-e clar care a fost momentul în care românul a constatat că a munci în fabrică e o ruşine. Sau la câmp. Sau în construcţii.

Se pare că ministrul actual a reuşit ceea ce nimeni nu a îndrăznit, deşi mulţi au sperat. Bănăţeanul stângaci în declaraţii (pe care nu l-am simpatizat mai deloc până astăzi) a reuşit să demitizeze faptul că promovabilitatea la bacalaureat trebuie să fie de 90%. Le-a arătat căcănarilor care vin cu BMW-ul la şcoală că a avea bani nu înseamnă neapărat că poţi să şi trişezi. Sau golanilor care credeau că bacalaureatul e doar o "teză" la care se poate copia. Sau leneşilor care ştiau că "se poate şi aşa". Nu aţi luat "bacu’"? Nici o problemă. Înseamnă că locul vostru nu e la facultate, ci altundeva. De exemplu, în lanul de porumb, după cum spuneam mai sus. Munca cinstită nu doare. Şi nici nu e ruşinoasă.

Aşadar, sincere felicitări ministrului Funeriu care a demonstrat că se poate şi că mai există încă o rază de speranţă pentru sistemul nostru putred de învăţământ. Pe când desfinţăm şi universităţile căpuşă care fabrică studenţi pe bandă rulantă? Pe când nişte reforme binemeritate şi în sănătate?

Un articol foarte bun care merită citit: Bacalaureat 2011. Prime concluzii şi observaţii. Mersi, Marius.