Ce este Dynamize?

by Daniel Chiriţă

Recomand citirea în totalite a acestui articol. Lucruri de importanţă crucială sunt prezentate şi în a doua jumătate a articolului.

De mai bine de două luni am început lucrul la un proiect de amploare pe care l-am botezat Dynamize (ca un scurt istoric: Dynamize era numele unui alt proiect, asemănător, care a murit încă din faşă; aşadar noul proiect a moştenit numele vechiului proiect).

Ce este Dynamize? Descrierea oficială spune în felul următor:

În linii mari, Dynamize este o unealtă care vă permite să creatţi în mod facil panouri de administrare pentru situri web – moderne, rapide şi uşor de folosit.

Descrierea neoficială ar putea fi următoarea: se dă o bază de date peste care se doreşte a se construi un sit web. În principiu, un model de dezvoltare “sănătos” este cel în care se începe cu partea de administrare (ca să poţi începe lucrul la un sit, ideal este să ai date cu care să îţi poţi testa şi verifica progresul). De cele mai multe ori, interfaţa de administrare este cea pe care utilizatorul nu o vede, dar care dă atât de multe bătăi de cap celui care se ocupă de întreţinerea sitului… Experienţa pe care am acumulat-o de-a lungul timpului ne-a învăţat că panoul de administrare trebuie să fie cât mai uşor de folosit, cât mai accesibil şi cât mai rapid. De aceea am început lucrul la un proiect care să uşureze munca programatorului şi să reducă complexitatea necesară realizării unui panoul de administrare. Ca un exemplu concret, vă voi prezenta paşii necesari pentru încropirea unei aplicaţii folosind Dynamize:

 • Pasul 1: Crearea bazei de date, respectiv a tabelelor necesare:
  Script MySQL necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

  Script MySQL necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

 • Pasul 2: Scrierea codului PHP necesar pentru crearea părţii “server side” necesară aplicaţiei (aceasta se va ocupa de procesarea datelor provenite de la client):
  Script PHP necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

  Script PHP necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

 • Pasul 3 (mai dificil): Scrierea codului Java necesar pentru definirea părţii “client side” (interfaţa cu utilizatorul, singura cu care utilizatorul are contact direct):
  Codul Java necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

  Codul Java necesar pentru crearea unei aplicaţii cu Dynamize

 • Pasul 4: Compilarea codului client şi generarea unei aplicaţii dinamice (bazată în totalitate pe JavaScript).
 • Pasul 5: Verificarea rezultatului obţinut:
  Rezultatul obţinut în urma rulării unei aplicaţii Dynamize

  Rezultatul obţinut în urma rulării unei aplicaţii Dynamize

Ne-am dat apoi seama că modelul acesta de lucru ar putea fi greoi pentru un dezvoltator fără experienţă în lucrul cu limbajul de programare numit Java. Din această cauză am hotărât că este absolut necesar să creem o unealtă grafică care să permită dezvoltarea aplicaţiilor Dynamize. Astfel am început lucrul la Dynamize Generator:

Genratorul de aplicaţii Dynamize

Genratorul de aplicaţii Dynamize

Dynamize Generator este încă în fază incipientă, dar am încredere că vom reuşi să îl terminăm în timp util. Acesta va permite definirea tuturor datelor necesare pentru generarea unei aplicaţii Dynamize printr-un simplu clic. Scenariu: creaţi un nou proiect, definiţi datele esenţiale ale proiectului (URL, datele de conectare la serverul MySQL), definiţi foile de editare dorite (asociate tabelelor din baza de date; într-o versiune viitoare, aplicaţia va “putea” să citească aceste tabele direct din baza de date şi să genereze un şablon de proiect), apăsaţi generate, obţineţi codul sursă pe care îl “urcaţi” pe serverul dorit. În acest moment aveţi o aplicaţie funcţională, rapidă, eficientă şi uşor de folosit.

Editat ulterior: am creat şi o listă a celor mai frecvente întrebări şi răspunsuri despre Dynamize.