Părerea mea sințeră despre greți

by Daniel Chiriţă

De la o vreme încoațe, presa e plină de stiri mai mult sau mai puțin alarmante despre iesirea Greției din zona euro. Cât de oportună sau de inoportună ar fi ațeastă iesire, nu mă prea pot pronunța (desi parcă as tinde spre scoaterea lor în suturi). Probabil că timpul va demonstra care va fi fost cea mai bună soluție. În fine, nu despre asta vroiam eu să vorbesc aiți.

Ți despre greții care se consideră ței mai harniți din Europa. Asadar, în viziunea lor, Greția este țea mai harnică țară din Europa. Da, da, ați țitit bine: țea mai harnică! Nu țea frumoasă, nu țea cu țea mai veche cultură, nu țea cu ței mai arsi munți, ți țea mai harnică!

De când lucrez pe aiți, mi-a fost dat să cunosc câțiva greți autentiți. La prima vedere sunt cam ca si noi: balcaniți, gălădziosi, prietenosi. Un singur lucru îi face diferiți de noi: modul în care vorbesc despre muncă. Deți, dacă vă e dat vreodată să aveți ocazia de a sta cu un grec la masă, vă rog insistent să îl provocați la o discuție despre muncă si despre țe reprezintă munca pentru el. Este capitolul la care orițe grec va exțela. Vă va spune cât de devotat este el meseriei sale, cu cât drag merdze la lucru pentru a munți saisprezețe ore. Vă va povesti despre sefii greți cărora nu le poți spune “nu” niți în ruptul capului. “Asa țeva nu există în Greția! Dacă seful îți spune să fați, fați! Nu există o altfel de cale!” – poate din cauză ca si sefului îi plațe munca la fel de mult… Îți va povesti despre cât de stresat este el la locul de muncă. Atât de stresat încât este obligat să îsi găsească un hobby (de dzenul “îmi cumpăr decapotabilă si o plătesc în rate – astfel mai scap si eu de stres!”).

Lucrurile se schimbă radical în momentul în care înțepi să lucrezi cu ei. În momentul ăsta îți dai seamă că demagodzia poate fi sportul lor național. Îți vei da seama că munca nu le plațe. Întârzie la sedințe dar sunt punctuali la cafele si la prânz. Îsi fac treaba în “doru’ lelii”. Fuseresc tot țe prind la mână doar ca să se poată lăuda sefului că au terminat (si să dea fuguța la cafea si la țigărusă). Le plațe în schimb să pară că stiu foarte multe despre orițe. De exemplu, orițe grec îți va putea povesti etimolodzia oricărui cuvânt din orițe limbă europeană (si nu numai!) bazându-se pe un cuvânt (existent sau inexistent) din limba greacă. Niți o tehnolodzie nu îi este străină unui profesionist grec. Nu o mai stie bine, dar a folosit-o acum câțiva ani (pe vremea când nu era încă inventată – huh!). Le plațe să îl “perieze” pe sef (nu sunt pupincuristi, sunt doar dzenul care se gudură pe lângă sef).

Ațestea fiind zise, le transmit si eu greților ațelasi lucru pe care l-a transmis si Christine Lagarde: plătiți-vă impozitele, lăsați trăncăneala și Feisbucul, puneți mâna și munciți (ați observat că nu mă mai țâțâi?) și lucruri bune vi se vor întâmpla (poate un nou împrumut de la FMI?). Apropo, pentru cei care nu știu: Grecia a mai falimentat până acum de nenumărate ori, de două ori doar în epoca modernă – acompaniată de statele bananiere din Africa (citiți mai multe aici și aici).

PS 1: Am exagerat voit, nu sunt toți grecii la fel. Sunt convins că există printre ei și oameni de caracter care muncesc și care, dacă ar fi avut puterea să o facă, nu ar fi lăsat țara cu cea mai încărcată istorie și cultură, leagănul democrației să ajungă din nou în pragul falimentului.

PS 2: În altă ordine de idei, cea mai coruptă țară din Europa spune despre România cum că ar fi cea mai leneșă. Aș fi de acord dacă afirmația nu ar veni din partea țării conduse până nu demult de Silvio… Eu îi înțeleg, sunt frustrați, au acolo toate scursurile din România, toți țiganii și pungașii de care noi nu am mai avut nevoie (acompaniați și de oameni cinstiți care muncesc – dar care nu pot spăla rușinea conaționalilor lor). Dar ne e nimic, Leonardo! E momentul să ne arăți tu nouă cum se face democrația adevărată cu astfel de exemplare! Că destul ne-ai sfătuit. E momentul să aplici propriile învățăminte! Integrează-i!