Dreptul de vot

by Daniel Chiriţă

Mă gândeam zilele astea la o chestie. De ce fiecare român are drept de vot? Din câte știu eu, votul universal se referă la persoanele care au discernământ. Ori, iertat să-mi fie, dar idiotul care votează cu un anume partid pentru a primi o găleată roșie sau un pantof portocaliu, nu merită acest drept. Eu propun următorul sistem: înainte de a intra la urne, o comisie decide rapid, pe baza unui test fulger de inteligență și cultură de clasa a IV-a dacă respectivul are drept de vot:

– Salutare, alegător de Teleorman!
– Bună ziuuua.
– Alegător de Teleorman, spune-ne tu nouă, te rugăm: ce scrie aici, pe hârtia asta?
– Ăăăă, îîîî, ăăă, păi…
– Îți mulțumim alegător de Teleorman, dar tocmai ți-am retras dreptul de vot pentru că dacă nu ai destulă școală încât să știi să citești, țara nu are nevoie de votul tău!

Sau:

– Salutare, Mitică, alegător al colegiului 8!
– Bună, vericule.
– Alegător Mitică din colegiul 8, te rugăm, spune-ne și nouă repede cât fac 17+34?
– Ăăăăăă, îîîîîî, vere, ăăăă, mânca-ți-aș(i)…
– Îți mulțumim alegător Mitică din colegiul 8, dar tocmai ți-am retras dreptul de vot pentru că ești idiot și nu știi să socotești!

De ce am ales Teleorman și colegiul 8? E simplu, pentru că Teleorman este preferat de către alegătorii turiști care descoperă frumusețile Țării Teleormanului, un loc încărcat de legendă și puradei. Iar colegiul 8… Pentru că cei de acolo sunt într-atât de proști încât au votat cu securistul Felix. Care încă nu e la pușcărie. (Nu) Se știe de ce…