Paris, Franţa (21 iulie 2011)

by Daniel Chiriţă

Multe se pot spune despre Paris. Pentru mine însă, cuvântul care îmi vine în minte, acum după ce l-am vizitat este "boem". Multă istorie, artă, literatură, toate îngrămădite în acelaşi loc, pe malurile Senei.

În altă ordine de idei, iată şi câteva impresii generale despre Franţa:

  • călătorind dinspre Bruxel spre Paris, peisajul pare cam dezolant: autostrăzi de proastă calitate, peisaje neîngrijite
  • lucrurile se schimbă radical însă când porneşti dinspre Paris spre Orleans, respectiv spre valea Loarei: peisaje pitoreşti, autostradă de bună calitate (cam 10 euro pe suta de kilometri – una dintre cele mai scumpe din Europa), sate cochete, castele
  • ca în oricare altă atracţie turistică, hoardele de vizitatori dau năvala şi aici din mai toate colţurile lumii (nimeni nu poate însă rivaliza cu pokemonii veniţi din China şi Japonia – ca peste tot de altfel)
  • Parisul e plin de "dubioşi", de ţigani şi de cerşetori (sau combinaţii între cele trei – unele chiar pleonastice); i-am văzut şi pe confraţii noştri care vindeau "telefoani decodati"
  • intrările în muzee (şi în general la toate atracţiile turistice) nu îşi prea merită banii datorită numărului prea mare de vizitatori care te calcă în picioare şi pe care trebuie să îi calci la rândul tău în picioare
  • per ansamblu nu prea am multe de comentat: Franţa are cu adevărat iz de ţară occidentală

Am să prezint patru serii de cadre din Franţa. Prima serie, cea dedicată Parisului:

Urmează seria dedicată muzeului Luvru din Paris, Franţa.