Români proști, unguri proști, sârbi proști…

by Daniel Chiriţă

Norocul a făcut să mă nasc în Timișoara. Un oraș cu diversitate etnică, în care trăiau în pace români, unguri, nemți, sârbi. Ne jucam cu toții împreună, în spatele blocului, băteam mingea la peretele centralei de termoficare. Totul curgea de la sine.

Niciodată nu mi-am pus problema că Csabi e prost din cauză că e ungur. Știam pur și simplu că e prost. Nu din cauză că era ungur, ci din cauză că așa l-a făcut natura. La fel de prost era și Ghiți, care era român. Nu era prost din cauză că era român, era prost din cauză că așa l-a făcut natura.

Laszlo Tokes e un imbecil care întărâtă oamenii la ură. E imbecil din cauză că e ungur? Nu, e imbecil din cauză că așa l-a făcut natura. Vadim Tudor, la fel. Imbecil. Întărâtă oamenii la ură (cu toate că susține că are reprezentanți ai fiecărei minorități în propriul partid). E imbecil din cauză că e român? Nu, e imbecil din cauză că așa l-a făcut natura.

Fotbalistul ăla din naționala Ungariei care a declarat că de când era mic a visat să joace contra României și să arate ce poate e prost. Dar e prost din cauză că așa l-a făcut natura și așa l-au educat părinții, nu din cauză că e ungur.

Am fost în clasă cu Roli. Era neamț, dar bubuia de prostie. Am cunoscut sârbi proști. Francezi proști. Belgieni, englezi, americani proști. Italieni, greci, polonezi, cehi, slovaci proști. Austrieci, spanioli, portughezi proști. Totuși, nici unul nu era prost din cauza apartenenței la vreo etnie. Ci din cauza naturii.

Am repetat în mod obsesiv faza cu “așa l-a făcut natura” pentru a sublinia faptul că nu contează dacă ești român, ungur, sârb sau neamț – dacă ți-e dat să fii prost, prost vei muri. La fel, dacă ți-a dat să fii deștept, deștept vei fi. Fără să conteze etnia din care faci parte.