Vive le Roi!

by Daniel Chiriţă

Am asistat până acum la multe momente interesante în Belgia: am văzut greve (inclusiv cea a pompierilor), manifestații, fermieri stropind Parlamentul European cu lapte. Am văzut o țară fără guvern timp de 540 de zile. Am văzut summit-uri europene. Totuși, de curând mi-a fost dat să asist la un moment unic în istoria Belgiei: abdicarea (de bună voie) a unui rege – Albert II și încoronarea unui nou rege – Philippe I. Și asta chiar pe 21 iulie (de ziua mea de naștere).

Zeci de mii de oameni, căldură mare, stații de metrou închise. Totuși, un moment solemn, frumos pe care îl vezi probabil o singură dată în viață.

PS 1: Părerile belgienilor sunt împărțite. Unora le place noul rege, altora nu. Ce e important însă e că steagurile sunt încă la ferestrele caselor și nimeni – absolut nimeni! – nu îl huiduie sau înjură pe noul rege. Așa cum e și normal într-o țară în care principalul rol al monarhiei este să prevină dezbinarea acesteia.

PS 2: Mi-am adus aminte cu scârbă de comunistul de Iliescu și de modul în care i-a interzis regelui Mihai să intre în România imediat după Revoluție.